Zelenjavi vrtovi

zelenjavni vrt, načrtovanje vrta, urejanje okolice, lep vrt, urejanje vrta, načrt za vrt, krajinski arhitekt, ureditev okolice

Predlagam, da eno hitro rečemo o zelenjavnih vrtovih. Lahko pa tudi ne tako hitro in začnemo z eno zanimivostjo iz zgodovine.

Morda veste, da je bila v baročnem parku Villandry solata in zelje sajeno v parterje, skrbno oblikovano in negovano, skupaj z ostalimi rastlinami? Kaj nam to pove? Da v baroku niso poznali termina ”okrasne rastline”. Rastline so bile pač samo rastline. Uporabne za to ali ono funkcijo in zelenjava ni bila zapostavljena in odrinjena v najbolj oddaljen del vrta (kot vidimo v marsikaterem slovenskem vrtu) zgolj zato, ker je bila zelenjava.

Posebnost tega parka je namreč  ravno jardin potager, zelenjavni vrt, ki meri 100x100m v kvadrat. Razdeljen pa je bil v 9 kvadratov, torej je skupaj meril en kvadratni kilometer! Vsak kvadrat pa je bil zase geometrijsko razdeljen naprej, v središču pa je nosil eno vazo na podstavku.  Na gredicah je rasla raznovrstna zelenjava, Dušan Ogrin pa v svoji knjigi Vrtna umetnost sveta pojasnjuje , da je zelenjavnik najbolj slikovito podobo nosil v septembru, zelenjavo pa so sadili kar dvakrat: prvič marca in drugič konec junija.

 

     

Zgoraj: Jardin potager, posebnost parka ob dvorcu Chateau de Villandry je razdeljen v devet kvadratov, ki so posamezno geometrijsko oblikovani, namesto cvetja pa je v parterje sajena zelenjava.

 

Pred osmimi leti sem imela to srečo, da sem si park v živo ogledala in zares je zanimivo videti toliko zelenjave, urejene v parterje, se sprehajati med viola zelnjimi glavami, ki žarijo namesto cvetlic.

Zdaj malo drugače gledate na svojo solatko, kajne? Šalo na stran – ni potrebe, da je zelenjavni vrt ločen ob bivalnega vrta, prav lepo se ga da vključiti v zasnovno, da postane enakovreden člen vrtne zgradbe. Veliko ljudi se danes odloča za zelenjavne vrtove v dvignjenih gredah, nekaterim zadošča le par nižjih gredic, najbolj zavzeti vrtnarji pa potrebujejo tisti klasičen, velik zelenjavni vrt! Gartlc, kot so ga imele naše babice!

Je pa resnica, da če bo zelenjavni vrt blizu bivalni terasi, boste primorani za svojo zelenjavo skrbeti drugače, kot če bi bil nekje skrit.  Zemljo, ki bo padla iz gred bo potrebno redno pomesti, grede opleti, da bo vaš zelenjavnik ne samo okusen ampak tudi lep. Če tega časa ne nameravate posvetiti svoji gredi, posebej, če bo zares velika – potem je morda res bolje, da se ga umesti drugam. Vendar vsekakor na način, da ne bo odrinjen – kaj je namreč lepšega od domačega paradižnika in bučk?

Spodaj si oglejte par zelenjavnih vrtov, ki sem jih oblikovala za svoje stranke:  vsak je dobil svojega po svojem okusu in po svojih potrebah.

urejanje okolice, nivojski vrt, načrtovanje višinskega vrta

nivojsko dvignjen zelenjavni vrt

urejen vrt, oblikovanje vrta, ureditev okolice