Sanacija majhnega atrija starejše mestne hiše v Škofji Loki

ureditev okolice, lep vrt, načrtovanje vrta, urejen vrt, ureditev okolice hiše, načrtovanje vrta, urejanje okolice, lep vrt, urejanje vrta, načrt za vrt, krajinski arhitekt, ureditev okolice

Tukaj ni nič bahavega, pa tudi nič cvetočega. Vendar moje delo ni zgolj ”sajenje rožic”, niti niso le rastline material, s katerim ustvarjam. Tlak je prav tako pomemben element kot drevesa in grmi. In kot povsod, je tudi pri tlaku pomembno, da se izbere takega, ki se primerno vključuje v kontekst, v katerega je/bo umeščen.

Tukaj je kontekst srednjeveška hiša na Mestnem trgu v Škofji Loki. Hiša je pod zaščito Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, zato je bila izbira materiala, s katerim se bo atrij obnovil, zelo pomembna. Pomembna tudi meni osebno, saj je to moj dom, hiša, v kateri živim. Ko smo se s stanovalci (8 stanovanj) lotili še kako potrebne obnove, je bilo stanje atrija zares žalostno. Prostor je bil poln golobov, tla so bila vsa razkopana in preraščena z mahom. Ker so tukaj umeščene kleti, je bila obnova nujna.

Nisem risala nobenega projekta, niti 3d vizualizacij. Na roko sem naskicirala atrij in par variacij tlakovanja. Krožno varianto, zvezdasto in v kvadratnem rastru. Povsod pa smo se odločili za kombinacijo krtačenega betona in litih večjih prodnikov – mačjih glav. Zmagala je za izvedbo najbolj enostavna (in najcenejša), pa kljub temu zanimiva zasnova betonskih kvadratov, med seboj ločenih s pasovi mačjih glav. Ker je v planu še sanacija sten in požarnega zidu, se s tlakom nismo približali do roba zidu, vendar je ob pasu mačjih glav ostal ožji pas prodnikov. Ta se bo zlahka odstranil, da bodo stene dostopne, ko bo čas za nadaljno obnovo.

Spodaj je kronološki prikaz obnove:

 

Atrij pred začetkom obnove:

Nekdanji betonski tlak je popokal, iz kleti pa se je odstranilo polno odpadnega materiala.

 

Atrij med obnovo:

Dotrajan beton se je v celoti odstranil, zamenja se jaške in kanalizacijske cevi. Teren se na novo nasuje in utrdi. V armirani beton se ročno položi pasove mačjih glav.

Ker je hiša stara, stene niso pravokotne in tako je potrebno prilagajanje vzorca, da se vizualno čim lepše izide, hkrati pa se meteorni jašek ujame v pas mačjih glav. Obstoječ betonski obok, ki vodi do kleti se zooža, da se vizualno ujame z obokom v hodniku.

 

Atrij po zaključku obnove

Ob stene se nasuje droban rečni prodec, ki se bo ob nadaljni obnovi atrija zlahka odstranil in omogočil dostop do sten.