Majhen vrt, velik karakter

Leto: 2016

Storitev: idejna zasnova

Gospod in gospa sta me poklicala z željo, da bi jima pomagala pri ureditvi njunega vrta. Znašla sta se v zagati, saj nikakor nista vedela, kaj storiti z zoprnim trikotnikom trate ob terasi. Prav tukaj pa se zdaj skriva čar tega malega vrta! Pot, tlakovana z naravnim kamenjem, ki nas popelje do najbolj dišečega kotička v vrtu – žara!  Gospa si je želela manjši zelenjavni vrt, ki pa naj bi bil v vrt umeščen kot enakovreden košček sestavljanke, ne odrinjen na stran. Umestili sva ga ob jedilno teraso, omejili pa z dvignjenim lesenim koritom, nasajenim z dišečo sivko. Rada imam majhne vrtove. Ponudijo lahko prav toliko, kot veliki – potrebujejo le pravo mero organizacije in premisleka. Na koncu pa seveda ljubečo roko lastnikov.

Odraščala sem v hiši obdani z vrtom. Starša sta vrt naredila preprosto, nekaj sadnega drevja, velik zelenjavni vrt, rože. Ko sem dobila svoj vrt sem želela, da je drugačen, nekaj posebnega. Dela sem se lotila sama, prepričana, da mi bo uspelo samo s pomočjo knjig in slik iz revij. Pa ni šlo. Zato sem na spletu poiskala nekoga, ki to delo obvlada. Tako se je začelo moje sodelovanje s Saro.
Sara me je prepričala s svojimi idejami. Tam kjer je vrt bil najbolj težaven zaradi lege terase je našla rešitev, da je vrt optično postal večji in da je trikotna oblika terase postala neopazna. Iz vrta velikega komaj dvesto kvadratnih metrov je nastal vrt, ki ima vse: zelenjavne gredice, travnik, rozarij, potke iz stopalnih kamnov obdane z timijanom, visoko gredo….Postal je to kar sem želela: nekaj posebnega, vrt v katerem se dobro počutimo moja družina in jaz. Vse je harmonično, smiselno, domiselno.
Še nekaj mi je bilo všeč pri Sarinem delu in sicer to, da ima s sabo ekipo strokovnjakov, ki so sadili drevje in rože, postavljali potke, polagali travno rušo. Sara je cel projekt, od idejnih zasnov do končne ureditve vrta izpeljala sama. Tako sem bila razbremenjena koordinacije del in sem se lahko samo prepustila uživanju ob pogledu na vrt na katerega sem ponosna.

Dražana Zalokar