Preobrazba majhnega skritega vrta

ureditev okolice, lep vrt, načrtovanje vrta, urejen vrt, ureditev okolice hiše, načrtovanje vrta, urejanje okolice, lep vrt, urejanje vrta, načrt za vrt, krajinski arhitekt, ureditev okolice

SNEAK PEAK!! Kmalu na spletno stran prihaja nov vrt, vendar bomo počakali do poletja, ko bo v polnem cvetju. Do takrat pa lahko z vami delim izvedbene fotografije:

 

Vrt prej

Vrt je bil pravzaprav zelo klasičen prizor mnogih enodružinskih hiš. Visoka živica iz Thuje smaragd (po naše – Cipresa) in izgubljeno drevo sredi dolge ozke travnate površine. Gospa si je zaželela nekaj več – kotiček za kavo na soncu, predvsem pa večjo pestrost v vrtu.

 

 

Izvedba:

Po načrtovanju vrta smo pridobili ponudbe vseh izvajalcev in se lotili izvedbe. V prvi fazi se je odstranila vsa trava, kjer se je že zelo razbohotil (in se kar malo preveč domače počutil) plevel. Vrt se je površinsko izravnal, zasule so se luknje in ponovno so se določili padci terena. Nato smo pripravili podlago za manjšo leseno teraso in položili stopalne kamne za vrtno pot. Ker bo v vrtu uporabljena travna ruša, mora biti kamen položen cca 3cm nad nivojem zemlje. Uporabili smo kamen repen, ki je naknadno površinsko obdelan (štokan). Okoli pesjaka smo za premostitev višinske razlike  zabetonirali kamnite robnike, ki služijo kot stopnica v vrtu. Po vrtu smo potegnili elektriko do kotičkov v rastlinah, kjer bo umeščena ambientalna razsvetljava.

Celotna obstoječa trava se je odstranila, teren pa se je ponovno izravnal.

 

Ker smo se želeli izogniti betoniranju, so se za manjšo lounge teraso položile točkovne betonske plošče, na kateri sloni terasa.

 

Polaganje kamnitih stopalnih plošč, ki bodo povezovale manjši kotiček za posedanje z glavno bivalno teraso.

 

Nato je sledila montaže lesene terase, vendar brez obrobne zaključne letve – ta je prišla na vrsto kasneje, da se ne bi poškodovala ob posipanju drobjenca okoli terase. Ta del je izvedel gospod sam – lepo je imeti mojstra pri hiši!

 

Sledila je montaža alu obrob in sajenje rastlin. Pri montaži alu obrob so pomembni odmiki in višine, zato se vse linije in višine natančno izmeri pred samo vgradnjo. Rastline najraje sama postavim po celem vrtu, da vidim, če je končna slika saditvenega načrta taka, kot sem si jo zamislila. Nato tu in tam kakšne trajnice prestavim in zamenjam, v glavnem pa se zastavljenega načrta držim. Po sajenju rastlin (te so profesionalno sajene z novo zemljo, ki se jo zmeša z obstoječo, dodana so gnojila v briketih) sledi vgradnja namakalnega sistema. Trava se namaka z avtomatskimi škropilniki, v gredah pa je namakanje kapljično. V grede se kot zastirka nasuje mestoma lubje, mestoma naravni rečni prodec.

Vgradnja alu robnikov mora biti strokovno opravljena. Robniki morajo biti postavljeni na pravilno višino, saj je od te odvisna višna končnega nivoja vrta. Upoštevati je treba dodatne 3cm za travno rušo ter 2% padec trate stran od hiše.

 

Vse linije se najprej označi s pomočjo vrvi, da so vzoredne ali pravokotne med seboj, kakor je vrisano v načrtu. Višine se določi natančno, z vodno tehtnico.

 

Čudoviti gabri že prihajajo v nov dom!

 

Rastline pred vgradnjo alu robnikov postavim po vrtu. Delo, ki mi je v največje veselje.

 

Kot zaključek del se teren ponovno na fino poravna in pripravi za polaganje travne ruše. Travno rušo imam rada – takoj dobimo čudovito zelenico, ki je tokrat zelena od travnih bilk, ne od plevela. Pa ne da me plevel tako zelo moti – slej kot prej se bo zasejal v vsako trato, temu se zares ne da izogniti. Kljub temu pa je bitka z njim mnogo lažja pri travnem tepihu, kot pri sejanju.

Takoj ko je položena travna ruša, stranka dobi navodila za upravljanje namakalnega sistema. Prve dni je potrebno trato opazovati in se orientirati tudi po vremenu. Kljub namakalnemu sistemu, bo prve dni tudi rastline potrebno dodatno zaliti. Pomembno je, da se zemlja dobro namoči in rastline iščejo vodo globoko v prsti, ne le na površju. Tako bodo razvile močne korenine, ki jim bodo omogočile preživetje tekom prve zime, ki je pri novem vrtu najbolj rizična.

 

 

Zaključen vrt:

Vrt zaživi! Visoka živica s cipresami je členjena z grmovnicami, pokončnimi gabri in trajnicami. Linijsko položeni stopalni kamni dolgo tratno površino navidezno skrajšajo in ne služijo zgolj kot pot med dvema terasama, vendar predstavljajo zanimiv likovni element, ki daje vrtu igrivost. Stranka je zadovoljna, jaz tudi. Predvsem pa vesela.

 

Z mano so pri izvedbi tega vrta sodelovali izvajalci, s katerimi sodelujem že leta. Kot vedno, je bilo tudi tokrat delo odlično opravljno.

 

Izvajalci:

– Odstranjevanje slabe trave, groba in fina poravnava terena, polaganje travne ruše: podjetje Travne ruše Gregorc

– Priprava podlage za leseno teraso, dobava in polaganje stopalnih plošč, vgradnja kamnitih robnikov: podjetje Profi porfido

– Dobava in sajenje rastlin, vgradnja ALU robnikov, vgradnja namakalnega sistema, vgradnja elektrike: podjetje MT Cvek

Kontakte do omenjenih mojstrov boste našli na moji spletni strani pri zavihku izvedba. Če želite da tudi vam preobrazimo vrt, bom vesela vašega klica!