Narava v našem vrtu

načrtovanje vrta, urejanje okolice, lep vrt, urejanje vrta, načrt za vrt, krajinski arhitekt, ureditev okolice

Ko se pogovarjam s svojimi strankami, je ena od pogostejših želja, da bi imeli ”naravo” na svojem vrtu. Da bo vrt čimbolj naraven… to slišim kar velikokrat. Toda – kaj se zares skriva za to željo? Naravo lahko zelo hitro spustite v vaš vrt; iz sosedovega travnika se bo zasejal plevel, iz bližnjega gozda se bo zarasel hrast in kaj kmalu bi narava prevzela in narekovala videz vašega vrta.  Ampak to ni tisto, kar si želimo in kar imamo v mislih, ko si želimo imeti naraven vrt, kajne?

Človek je bil že od nekdaj tesno povezan z naravo in kje drugje si najbolj napolnemo dušo in povrnemo duševni mir, kot ravno zunaj. Za vas je to morda sprehod po bližnem polju, hoja v hrib, posedanje ob potoku, odprt travnik, poln divjih cvetlic in metuljev…zame je to gozd. Šumenje dreves, šelestenje listov, mah na koreninah… ja, v gozdu se dobro počutim.  Bi lahko torej rekla, da je to tisto, kar si želimo in kar poskušamo doseči na svojem vrtu? Ko smo zunaj, v stiku z naravo se počutimo svobodne, povezane z Bogom, materjo zemljo, sami s seboj – izberite svojo misel! Je to torej tisto, kar si želimo, ko pravimo, da si želimo naravno v svojem vrtu? Želimo si, da ob naši hiši začarali košček tega, kar občutimo ob odprtosti travnika in v zavetju gozda. Da bi se počutili svobodno in varno hkrati. Da bi bil naš vrt naše zatočišče in prostor, kjer se po napornem dnevu v službi lahko spočijemo, probleme dneva pa pustimo zunaj.  Prostor, kjer se nam rojevajo nove ideje, kjer se povežemo s svojo družino.

Doseči to pri oblikovanju vrta ni tako enostavno. Da je vrt hkrati urejen, funkcionalen, se sklada z vašo hišo in bližnjo okolice,  zapolnjuje naše dnevne potrebe, hkrati pa v sebi nosi dušo. Edinstveno, unikatno, kot ste unikatni vi in vaša družina.  Vrnimo to čarobnost narave nazaj v naše vrtove, nazaj v naše življenje.  Naj vam pri tem pomagam, kot sem pomagala že mnogim!