Jesenske barve…

jesensko listje

…me zares prav začarajo! Težko bi rekla, kdaj mi je narava lepša, ko se pomladi prebuja, ali ko se jeseni odene v svoje najlepše barve. Je pa res, da pomlad bolj čakam… Pa vendar – jeseni se gozdovi barvajo rumeno, oranžno in rjavo, japonski javorji na vaših vrtovih pa zasijejo v svojih čudovitih rdečih odtenkih. Spodaj si preberite ene mojih najljubših rastlin za jesenske poudarke v vašem vrtu!

 

 • Acer palmatum ‘Osakazuki’

je manjše drevo, eden izmed japonskih javorjev z nizko priraščujočo krošnjo, ki vas bo presenetil z izjemno živo rdečo barvo listev. Pomladi so listi zeleni in čudovito je opazovati, kako se krošnja počasi barva v intenzivne rdeče odtenke in nas opominja, da se počasi približuje jesen…

Rezultat iskanja slik za osakazuki japanese maple   Rezultat iskanja slik za osakazuki japanese maple

 

 • Liquidambar styraciflua

je drevo za velike vrtove ali parke, ki prav tako preseneti v rdečih odtenkih, ki se prelivajo z viola in bordo poudarki, saj je barva odvisna od zemlje v katero boste drevo posadili.

Rezultat iskanja slik za liquidambar styraciflua   Rezultat iskanja slik za liquidambar styraciflua

 

 • Viburnum plicatum ‘Mariesii’

  je ena mojih najljubših grmovnic iz družine Brogovit. Ta čudovit grm vas po pomladi razveseljeval z belimi socvetji, jeseni pa se bo odel v različne rdeče – viola odtenke. Prav primeren je tudi za manjše vrtove, saj dobro prenaša rez. Privoščite si ga!

Rezultat iskanja slik za Viburnum plicatum mariesii fall   Rezultat iskanja slik za Viburnum plicatum mariesii fall

 

 • Cotinus coggygria

  ruj, je sploh zmagovalec! Ste se jeseni že kdaj odpravili na Kras, Pliskina pot recimo? Še ne – no, pa dajte! Ruj se odane v čudovite rumene in rdeče odtenke, naberite si veje in ga posušite za v staro vazo na podstrešju – še dolgo bo ostal lep in žareč!

Rezultat iskanja slik za cotinus coggygria Rezultat iskanja slik za cotinus coggygria

 

 • Euonymus alatus ‘Compactus’

  je vrsta trdoleske, ki je še posebej primerna za jesenske poudarke. Za razliko od navadne trdoleske, jo odlikuje kompaktna kroglasta rast, tako da ne bo presegla prostorske zmogljivosti vašega vrta. Jeseni se njeno listje obarva v intenzivno žareče rdeče odtenke, čeprav na žalost prav kmalu odpade. Vendar brez skrbi – tudi neolistana je lepa, saj jo odlikuje zares zanimivo lubje!

Rezultat iskanja slik za euonymus alatus compactus   Rezultat iskanja slik za euonymus alatus compactus winter

 

 • Ginko biloba

pa vsako leto razveseli z intenzivno rumeno barvo. Le malo kdo ima tako velik vrt, da si lahko privošči naravno rastoče drevo, zato vam predlagam njegovo pritlikavo različico, kjer je krošnja cepljena na poljubni višini. Dobite ga skoraj že v vsaki vrtnariji! Barva bo prav tako izjemna!

Rezultat iskanja slik za ginkgo biloba fall